Stručnjaci: Deca su danas veoma brutalna!

STRUCNJACI_DECA_SU_DANASVeć osnovci su spremni da počine teška krivična dela, a problem je što se takvo ponašanje ne kažnjava dovoljno oštro.

Tuče u školama postaju sve opasnije.

Agresija među decom u školama odraz je društva u kojem živimo, kaže dr Vesna Tomić, socijalni psiholog Instituta za zaštitu javnog zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“.
– Cela ova situacija i sve češći primeri vršnjačkog nasilja dugoročan su efekat stanja u društvu u kojem je moral na izdisaju, a po dolasku ovih tema u medije deca postaju medijske ličnosti – rekla je dr Tomić.

Stručnjaci-Deca-su-danas-veoma-brutalnaBiljana Kikić Grujić, pravnik i kriminolog iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“, kaže da je vršnjačko nasilje deo globalizacije nasilja i da snimci koje u poslednje vreme viđamo govore o visokom nivou brutalnost kod dece.

– Starosna granica je sve niža, već u osnovnoj školi deca su spremna da počine teška krivična dela. U poslednje dve godine vršnjačko nasilje ima jaku interakciju s virtuelnim nasiljem. Sve počinje u virtuelnom svetu. Ne treba zaboraviti ni video-igrice koje podstiču nasilje, jer su deca sklona oponašanju junaka – kaže Biljana Kikić Grujić.

Ona dodaje da počinioci krivičnih dela postaju otporni na svaku sankciju jer su svesni da je zakon takav da za maloletničku delinkvenciju propisuje slabe sankcije.

Preuzeto sa >>>

EnglishSerbian