Finsko obrazovanje

Finski obrazovni sistem već dugo važi za najbolji na svetu – u čemu je tajna njegovog uspeha?

U čemu je tajna finskog uspeha

 

Finski obrazovni sistem već dugo važi za najbolji na svetu, a poslednjih nekoliko godina Finska nosi epitet i najsrećnije zemlje. U čemu je njihova tajna, pitaju se mnogi, i to ne samo oni koji se bave obrazovanjem.

Čini se da su Finci na vreme shvatili koliko značajnu ulogu igra obrazovanje u opštem životnom zadovoljstvu, jer su, zahvaljujući visokom indeksu obrazovanja, uspeli da se svrstaju i među najbolje rangirane zemlje prema opštem indeksu humanog razvoja.

Neminovno je da su ostvarenost na profesionalnom planu i zadovoljstvo poslom koji radimo direktno proporcionalni zadovoljstvu celokupnim životom, a sigurno da nekog udela ima i postizanje pravog balansa između poslovnog i privatnog života. Pokazuje se da su Finci eksperti i u tom pogledu.

Brojke govore same za sebe

Finski obrazovni sistem zauzeo je prvo mesto na svetu 2018. godine kada je reč o kvalitetu osnovnog obrazovanja, prema Globalnom indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, kao i u obezbeđivanju veština za budućnost, prema Obaveštajnoj jedinici Ekonomist grupe. Ove pozicije i ne čude kada se uzme u obzir da je u Finskoj 99,5% stanovništva funkcionalno pismeno.

Finski učenici su godinama među prvih 10 na PISA testiranju, a ovo je ujedno i jedina zemlja čiji su učenici na ovim testovima istovremeno pokazali visoku pismenost i zadovoljstvo životom. Dakle, ne samo da se ovaj obrazovni sistem već godinama svrstava među najbolje na svetu već statistike pokazuju i to da Finci uspevaju da postignu pravi životni balans i budu jednako uspešni na poslovnom i privatnom planu.

Od 2018. godine Finska ubedljivo nosi epitet najsrećnije zemlje na svetu, prema Svetskom izveštaju o sreći Ujedinjenih nacija (World Happiness Report). Uz to se i Helsinki, glavni i najveći grad Finske, 2019. našao na prvom mestu kada je reč o balansu između poslovnog i privatnog života, dok je u prethodnoj godini zauzeo drugo mesto.

Koje metode su Fincima donele ovaj uspeh?

Postoji niz obrazovnih metoda koje Finci primenjuju u obrazovanju i drugačije su od onih na koje smo mi i većina ostalih zemalja navikli, a očigledno daju i rezultate.

Statistika finskog obrazovnog sistema

U Finskoj se sa obrazovanjem počinje dosta kasno, ali predškolskoj pripremi se posvećuje mnogo pažnje. I u početnim i u kasnijim obrazovnim fazama nastoje da učenje ne bude opterećenje, već uvek zadovoljstvo. Ne pripremaju učenike za pismene ili kontrolne zadatke, već za život. Ukratko, puštaju decu da budu deca što duže, ali ih i odmalena ohrabruju da čitaju ono što je njima zanimljivo.

Manja odeljenja u kojima učitelj ima mogućnost da se posveti svakom učeniku i proceni njegove sposobnosti, opuštenija atmosfera na času i uopšte više vremena provedenog napolju u svako doba godine, manje domaćih zadataka i promovisanje celoživotnog učenja svakako su principi koji doprinose ovom uspehu.

Nema standardnih testova i ocenjivanja

Među finskim principima posebno se ističe to što ne postoje standardni testovi i ocenjivanje – ni za učenike ni za nastavnike.

Jedini izuzetak je nešto što bi se moglo prevesti kao državna matura, koju polažu učenici na kraju srednje škole. Čak je i taj test na dobrovoljnoj bazi i učenici, osnosno nastavnici (oni prijavljuju celo odeljenje) pristupaju mu uglavnom iz čiste radoznalosti.

Generalno je stav nastavnika da oni poznaju svoje učenike, njihovo znanje i mogućnosti mnogo bolje od toga što im jedan test ili ocena može reći. Ukoliko deca uče samo za test, koji je isti za sve bez obzira na sklonosti i sposobnosti, a profesori podučavaju samo da se položi test, šta ostaje kao trajno i primenjivo u glavama učenika?

Zato se svi učenici u Finskoj ocenjuju na osnovu individualnog, personalizovanog sistema ocenjivanja koji postavlja njihov učitelj ili nastavnik. Celokupan napredak prati Ministarstvo obrazovanja, koje širom zemlje uzorkuje grupe iz škola na različitim nivoima.

Nije lako postati nastavnik

Sa druge strane, u Finskoj nimalo nije lako ući u učiteljsku profesiju. Od svih učitelja i nastavnika zahteva se master diploma da bi se uopšte bavili podučavanjem, a programi za njihovo obrazovanje i usavršavanje izuzetno su rigorozni i selektivni.

Uspešnost nastavnika se zasniva na ličnoj odgovornosti i motivaciji, budući da ne postoji ni standardno ocenjivanje rada nastavnika. Ukoliko ima potrebe, dužnost direktora konkretne škole je da proceni rad određenog nastavnika i da podstakne njegovo poboljšanje.

Možda će vam zvučati ironično, s obzirom na to da su po većini parametara među najboljima na svetu, ali celokupan finski sistem ne poznaje i ne priznaje princip takmičenja, već isključivo saradnju na kojoj se zasniva rad i učenika i nastavnika.

Jednake šanse u obrazovanju za sve

Međutim, da li su Finci oduvek bili tako uspešni i zadovoljni obrazovanjem? Ne tako davno, njihov obrazovni sistem je zahtevao ozbiljniju reformu, a program koji su osmislili i primenili 1980. godine zasnivao se na vraćanju osnovama i stvaranju jednakih šansi u obrazovanju za sve. Tada su se fokusirali na to da im nekoliko osnovnih principa postane prioritet:

  • Obrazovanje treba da bude sredstvo kojim će se umanjiti društvena nejednakost i postići ravnoteža.
  • Svi učenici dobijaju obroke u školi.
  • Pojednostavljen je pristup zdravstvenoj prevenciji i nezi.
  • Dostupno je psihološko savetovanje.
  • Dostupno je individualno usmeravanje za svakog učenika.

Zahvaljujući godinama ulaganja u obrazovanje koje podrazumeva sistematski pristup, a ne nužno materijalno ulaganje, danas se ovaj sistem konstantno nalazi među najboljim obrazovnim sistemima na svetu.

Ono čemu će težiti edukatori u Finskoj u budućnosti jeste što veći broj visokoobrazovanih Finaca, kao i onih sa stručnim školama za deficitarna zanimanja.

LINKgroup donosi finsko obrazovanje u Srbiju

Zato ustanove u sklopu kompanije LINKgroup u Srbiju i region donose najvažnije principe na kojima se zasniva finsko obrazovanje. Institut za moderno obrazovanje i Savremena osnovna škola i gimnazija, kroz saradnju sa školom „New Nordic School” iz Finske, u našoj zemlji će implementirati postulate jednog od najboljih obrazovnih sistema na svetu.

Program Tajna finskog uspeha

Kroz ovo partnerstvo Savremena osnovna škola i gimnazija će za godinu dana postati jedine škole u Srbiji koje rade po finskom sistemu. Pored toga, učitelji, nastavnici, profesori i lideri u obrazovanju u celom regionu sada prvi put imaju priliku da pohađaju jedinstveni onlajn-program na srpskom jeziku „Tajna finskog uspeha” i da se, zahvaljujući tome, kvalifikuju i sertifikuju za nastavu u skladu sa naprednim obrazovnim principima finskog sistema.

 

EnglishSerbian