Primena i potencijali blockchain tehnologije u obrazovanju

Blockchain je tehnologija u nastajanju, koja postepeno utiče svakodnevni život, ali i na funkcionisanje najrazličitijih vrsta usluga. Može se koristiti za unapređenje biznisa, u različitim industrijama (od finansijskih usluga, transporta, upravljanja lancem dostave do zdravstva i umetnosti). Analitičari su do sada identifikovali više od 100 različitih konkretnih primena (use caseova) blockchain tehnologije. Blockchain služi kao platforma za ostvarivanje i očuvanje verodostojnosti u distribuiranim peer-to-peer sistemima, oslobađajući sisteme potrebe za centralnim autoritetom. Evo kako funkcioniše.

Svaki korisnik je zadužen za održavanje sopstvenih informacija (blokova) kao što su transakcije, ugovori, sertifikati, kredencijali, sredstva, kao i svi drugi podaci koji se mogu čuvati u digitalnoj formi. S obzirom na to da su unosi podataka trajni, transparentni i bezbedni, članovi zajednice mogu videti kompletnu istoriju transakcija. Svako dodavanje informacija predstavlja novi blok koji se dodaje na kraj lanca (chaina). Blockchain protokol upravlja načinom na koji su nove informacije u lancu inicirane, validirane, evidentirane i distribuirane.

Blockchain već unosi revoluciju u sistem obrazovanja

Sam pojam blockchaina posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir procena da će do 2027. godine deset odsto svetskog BDP-a biti uskladišteno u blockchain. Dakle, spektar potencijalne upotrebe je ozbiljno veliki, a posebno zanimljiv aspekt jeste obrazovni. U oblasti edukacije aktivnosti koje bi blockchain tehnologija mogla unaprediti uključuju dodelu kvalifikacija, licenciranje i akreditaciju, upravljanje studentskim evidencijama, upravljanje intelektualnom svojinom i plaćanja.

Visokoškolske ustanove koriste platformu za pregled akademskih zasluga, obradu prijava i izradu nepromenljivih diploma. Pored toga, studenti imaju redovan pristup svim obrazovnim informacijama i mogu lako deliti akademska dostignuća sa budućim poslodavcima. Akademska dostignuća – ocene, transkripti, pa čak i diplome – mogu se čuvati na blockchainu Blockcerts radi nepromenljivog uvida u prošlu akademsku istoriju.

MIT Media Lab je već napravio otvorenu standardnu platformu za kreiranje, izdavanje i verifikaciju sertifikata podržanih blockchainom. Stvoreni su zapisi (akademski transkripti i akreditivi) na blockchainu. To, sa jedne strane, doprinosi sigurnosti i kredibilnosti samim studentima, kao i Univerzitetu u Masačusetsu. S druge strane, kompanije koje žele zaposliti vlasnike diplome mogu uz maksimalnu verodostojnost pregledati dokumente u kojima je nemoguće da se pojavi bilo kakva falsifikovana informacija.

Aspekt transparentnosti pri predaji radova (zadataka) se značajno unapređuje, tako što blockchain kreira hronološku listu koja se dešava u realnom vremenu. Osigurava se da ne može „izgubiti” domaći rad (zadatak) ili tvrditi da ga je nastavnik/učenik izgubio. Ovo je korisno za verifikaciju transkripata, pokazivanje kompletne kartice izveštaja i održavanje.

Kao i na veb-lokaciji na društvenim mrežama, nastavnici i učenici mogu se okupljati kako bi razgovarali o predmetnom sadržaju (ili bilo čemu drugom) upravo putem blockchain mreže. To je već primenjeno na Univerzitetu u San Hoseu, gde je osmišljena aplikacija „The Gilgamesh“. Na ovaj način, interakcija sa sadržajem kroz deljenje, diskusiju i pisanje je jednostavnija i lakša nego ikada pre.

Odgovornost putem smart ugovora i podsticanje učenja

Nastavnici, univerzitetski administratori i studenti uskoro će moći da se uključe u smart ugovore. Na primer, studenti i nastavnici mogli bi da sklope digitalni sporazum koji predviđa parametre zadatka, datum dospeća i rok ocenjivanja. Smart ugovori se takođe mogu primeniti za plaćanja studentskog zajma.

Tokenizacija je postala glavni oslonac blockchaina. Očekivano je da će akademske institucije moći da podstaknu studente da na vreme plaćaju studentske zajmove, a nastavnici da motivišu studente dodeljujući kriptovalute onima koji postižu visoke rezultate ili završavaju određeni smer. Aspekt gejmifikacije (gamification) obrazovanja stvoren tokenizacijom bio je izuzetno koristan.

Nove tehnologije ulaze u naš život i trebalo bi da ih mudro primenimo kako bismo omogućili da se napredak kreće u dobrom smeru u svim segmentima života u kojima ih koristimo, pa tako i u obrazovanju. Trenutni studenti su oni koji će živeti u potpuno novom svetu! Trebalo bi da ih podržimo, prihvatimo promene i naučimo kako da stvari poboljšamo.

LINKgroup uvodi blockchain tehnologiju kao pionir u srpskom obrazovanju

Blockchain može na mnogo načina poboljšati obrazovni sistem. Tehnologija je savršena za sigurno skladištenje, deljenje i umrežavanje informacija. Pomoću ovog naprednog sistema, mnogi procesi mogu da postanu brži, lakši i sigurniji. Ispunjava prazninu u utvrđivanju identiteta, zaštiti autorskih prava i efikasnoj komunikaciji. Ovi standardni procesi će sigurno vrlo brzo imati koristi od blockchaina. Sve potencijalne benefite prepoznao je LINKgroup, koji se opredelio da prvi u Srbiji krene da eksperimentiše sa ovom naprednom tehnologijom.

Započeta su istraživanja i radi se na razvoju primene blockchain tehnologije u okviru institucija čiji je osnivač LINKgroup, a treba reći da su one već na visokom tehnološkom nivou. Blockchain se uvodi kao budući svetski standard i nov način razmišljanja o tome kako da se organizuju podaci i procesi u obrazovnim institucijama, koje neminovno moraju držati korak sa tehnološkim inovacijama.

Sigurni smo da će ovaj, možemo reći istorijski pomak za edukativni prostor Srbije doneti ne samo boljitak i kvalitet u samom procesu obrazovanja već i da će poslužiti kao putokaz ostalim institucijama koje bi mogle slediti ovakve iskorake.

Leave a Reply

EnglishSerbian