Škola budućnosti postoji i u Srbiji!

O školstvu u Srbiji, najvećim izazovima u obrazovanju i načinima na koje se ono može poboljšati korišćenjem novih tehnologija, drugačijim pristupom, drugačijom organizacijom i ulogom svih učesnika u obrazovnom procesu, novinari Novina Toronto razgovarali su sa prof. dr Valentinom Kuletom, predsednikom kompanije LINK group, u čijem sastavu se nalazi i najmodernija Kembridž gimnazija u Srbiji – Savremena gimnazija.

Više od 20 godina uspešnog rada u oblasti obrazovanja i činjenica da je prof. dr Kuleto lider nekih od najuticajnijih obrazovnih institucija u Srbiji bili su dovoljan razlog da našeg sagovornika pitamo u čemu je tajna njihovog uspeha, posebno kada je reč o Savremenoj gimnaziji.

Šta je po Vašem mišljenju najveći problem u obrazovnom sistemu u Srbiji?

Potisnuta svest o ulozi obrazovanja i obrazovno iskustvo koje nije prioritet. Moramo neprekidno da se podsećamo zašto nešto radimo, da izađemo iz lavirinta svakodnevice i tek onda zapitamo kako nešto radimo. Mi u prvi plan uvek stavimo „kako”, umesto „zašto”.  Obrazovanje je sluga budućnosti naše dece; mi smo tu samo da im pomognemo i da ih skromno posmatramo kako rastu u uspešne i dobre ljude. Mi nismo ključni. Deca, naši učenici su ključni. Kada pričamo o školi, učenici prečesto nisu prva stvar koju pomenemo i o kojoj brinemo. To je nedopustivo.

Kada kažem „obrazovno iskustvo”, mislim na sve sadržaje, odnose i komunikacije, programe, pravila, procedure i sisteme sa kojim se u procesu školovanja susreću svi učesnici obrazovnog procesa: deca, roditelji, studenti, ali i nastavnici i uprava. Većina škola samo „drži časove”. Svi su potisnuli razmišiljanje o višem cilju, zašto to rade i zbog koga. Prevaziđeno je baviti se samo periodom od zvona do zvona na početku i kraju časa, a to je i dalje sve što većina učesnika u procesu obrazovanja radi.

Na uspeh učenika utiče mnogo više faktora. Zato profesori koji rade u Savremenoj gimnaziji i drugim institucijama u okviru LINK groupa neprekidno podsećaju učenike i roditelje na sve mogućnosti koje im škola kroz razne obrazovne servise nudi i u svakom trenutku su tu za sva njihova pitanja i pomoć. Kod nas je institucija mentora jedna od ključnih. Učenici biraju svoje mentore, koji ih prate sve vreme školovanja. Radi se o pristupu jedan na jedan. Tako smo sistemski omogućili da vodimo brigu o svakom detetu ponaosob, u bliskoj saradnji sa roditeljima.

Iako ste Savremenu gimnaziju osnovali relativno skoro, 2015. godine, veoma brzo je prepoznat kvalitet ove škole, što pokazuju i brojna priznanja i sve veće interesovanje za nju. Šta je ono što Savremenu izdvaja od drugih škola?

Mi ovom poslu pristupamo tako da nam je iznad svega u glavi naša odgovornost, da je u pitanju najvažije u našim životima – budućnost naše dece. Kada se to postavi kao osnova pristupa, svaki napor, priznaćete, izgleda smešno. U brizi za naše učenike nalazimo ogromnu snagu i nepresušnu motivaciju za sve što radimo, a oni nam to svakodnevno vraćaju svojim uspesima, osmesima i dobrom energijom. Uđite u neku od naših škola i sigurno ćete osetiti tu atmosferu. Mi se borimo da naša deca budu srećna i idu u školu sa osmehom. To zaista nema cenu.

U trenutku kada se Savremena osniva, naš obrazovni sistem je na granici punoletstva, tako da je ona nastala kao rezultat ogromnog iskustva, istraživanja i pažljivog planiranja, u okvirima jednog zrelog i razvijenog obrazovnog sistema. Taj sistem poseduje najnapredniju obrazovnu tehnologiju, koja je ugrađena u Savremenu. Zasnovana je, takođe, na našem najboljem saznanju i rezultat je vizije kako treba da izgleda škola XXI veka.

Škola-budućnosti-postoji2--savremeni-gimnazijalci

Partnerski, a ne autoritativan odnos između profesora i učenika i nastava podržana najsavremenijim tehnologijama i pedagoškim metodama zaštitni su znak ove škole. Detaljno osmišljene vannastavne aktivnosti prilagođene su osobenostima i željama učenika.

U Savremenoj gimnaziji postoje dva programa: Nacionalni i Kombinovani – bilingvalni, koje učenici biraju u zavisnosti od toga da li nastavu žele da prate samo na srpskom ili i na srpskom i na engleskom jeziku. S druge strane, učenici International School Savremena se na Kembridž programu školuju isključivo na engleskom jeziku.

Iako su škole akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Univerziteta u Kembridžu, školski plan i program u Savremenoj je fleksibilan. Škola se trudi da gradivo što više približi učenicima kroz raznovrsne vannastavne aktivnosti, ali i kroz moderne načine predavanja, potvrđujući epitet Future Ready škole, koji s ponosom nosi.

Mi našu decu učimo najvažnijim veštinama XXI veka. Učimo ih kako da uče, rade, sarađuju, ali i da budu ono što jesu i žele i koegzistiraju. Pružajući im mogućnosti da se oprobaju u ogromnom broju aktivnosti, pomažemo im da se pronađu i „izmisle” sebe. U ovom istorijskom trenutku ogromnih mogućnosti za svakog pojedinca da ostvari uspeh ovo postaje ključno.

Šta tačno podrazumevate pod pojmom Future Ready škole?

Škole 21. veka izgledaju potpuno drugačije u odnosu na one od pre nekoliko godina. Učenici i predavači koriste savremene tehnologije u nastavi, internet, kompjuter i mnoštvo drugih uređaja kako bi što lakše shvatili zahtevne lekcije koje uče. Savremena tehnologija postala je sastavni deo obrazovanja i načina učenja, pa današnji predavači ne moraju da stoje po čitav dan ispred učenika, samo govoreći unedogled. Baš ovim se vode i profesori u Savremenoj gimnaziji, koji imaju još mnogo toga na raspolaganju za što interesantnije održavanje svojih časova.

Škola-budućnosti-postoji--prostor-za-odmor

Dodatno, prostor je uređen u skladu sa dinamikom nastave uz primenu inovativnih tehnologija, pa su stolice ergonomske, a klupe različitih oblika i dimenzija kako bi se raspored mogao menjati.

I u Savremenoj gimnaziji i u International School Savremena trenutno je aktuelan upis po povlašćenim cenama, a roditelji koji žele da upišu svoje dete u školu budućnosti o kojoj je pisao i ugledni Univerzitet u Kembridžu o svim detaljima u vezi sa upisom mogu se informisati na sajtu škole. Savetnici za upis će rado odgovoriti na sva njihova pitanja.

Prof. dr Valentin Kuleto je predsednik LINK group, međunarodne kompanije za obrazovanje i obrazovne tehnologije, u čijem sastavu se nalazi grupacija škola LINK Educational Alliance: Visoka škole za informacione tehnologije ITS, Srednja škole za informacione tehnologije ITHS, Savremena gimnazija, ITAcademy, BusinessAcademy, InternetAcademy i Akademija lepih umetnosti i multimedija.

EnglishSerbian