Sve više gledamo video sadržaj, ali na drugačiji način

sve_vise_gledamo_videoČak 40% data saobraćaja koji ostvarujemo čine video sadržaji, a očekuje se da će taj trend rasti, te da će u narednih nekoliko godina dostići preko 50%. Ovo je jedna od informacija koje su predstavnici medija dobili u okviru predstavljanja Ericssonove TV Media studije za 2014. godinu.

Radi se o godišnjoj studiji koju Ericsson ConsumerLab sprovodi već petu godinu za redom, a koja je ove godine obuhvatila 23 zemlje gde je sprovedeno 23.000 intervjua.

Ovaj uzorak bio je dovoljan za pružanje preseka trenutnog stanja u pomenutoj oblasti, a daje osnovu i za predviđanje trendova koji nas očekuju u budućnosti.

Konzumacija video sadržaja, kako je pokazano već u podatku iznetom na početku ovog teksta, raste, međutim menja se način na koji se sadržaj konzumera.

Video on demand, odnosno gledanje video sadržaja na zahtev postaje sve popularnije i zastupljeno je sa čak 75%. Gledanje televizije u realnom vremenu je i dalje prisutno, mahom za sportske i slične događaje koji su vremenski aktuelni, a snimanje i kasnija reprodukcija sadržaja je ponašanje koje je u opadanju.

Pojava koja se naziva „binge watching”, odnosno konzumacija veće količine sadržaja odjednom (umesto čekanja na jednu epizodu svake nedelje, dostupnost celog serijala odjednom), sve je popularnija, a čak 48% ispitanika izjasnilo se da bi želelo da poseduje sve epizode odmah.

sve-vise-gledamo-1

Gledanje videa preko mobilnih uređaja takođe je u porastu, iako gledanje preko TV aparata ostaje na sličnom nivou, odnosno sa blagim pomakom. Korisnici sve više žele da gledaju određene sadržaje na svim uređajima i platformamam, njih 41%, i spremni su da plate više kako bi imali tu mogućnost. Ipak, gledanje na mobilnim uređajima van kuće nije toliko zastupljeno za šta je najpre zadužena viša cena mobilnog internet saobraćaja.

Na pitanje PC Pressa da li bi to u budućnosti moglo dovesti do nižih cena internet paketa kod operatera ili možda uvođenja i popularizacije neograničenih internet paketa, Anders Erlandson iz kompanije Ericsson, rekao je da to verovatno neće dovesti do neograničenih internet paketa, već pre do situacije u kojoj će oni koji pružaju sadržaj ili servise omogućavati neograničeni saobraćaj za konzumaciju istog.

TV i video sadržaji se na smartfonu gledaju bar jednom nedeljno, i to su najčešće sadržaji koje kreiraju internet korisnici, odnosno sadržaj sa servisa kakav je YouTube, ali se na smartfonu gleda i TV on demand i drugi sadržaji.

Pored „on demand”, uvodi se i pojam „on command” sadržaja, odnosno sadržaja do kog stižemo po preporuci prijatelja, a 38% ispitanih to čini nekoliko puta nedeljno.

sve-vise-gledamo-3

Još jedno od ponašanja koje je Ericsson studija izdvojila je takozvani „place shifting”, odnosno mogućnost gledanja na jednom uređaju, pauziranja i nastavka gledanja na drugom, a čak 36% ispitanih to radi na dnevnom ili nedeljnom nivou.

Kvalitet videa ostaje bitan, a pretpostavke su da će uskoro HD standard postati samo prihvatljiv, dok će sve veći broj želeti UHD sadržaj, za koji se sada kao bitan izjasnilo 43 ispitanih.

„Rezultati našeg istraživanja pokazuju da medijske kuće i provajderi moraju da menjaju svoje strategije i način na koji distribuiraju video sadržaj. Osim pogodnosti da gledanje sadržaja svojim gledaocima bude omogućeno sa bilo kojeg mesta i pametnog mobilnog uređaja, u obzir se mora uzeti i kvalitet videa, kao i podjednako dobro korisničko iskustvo bez obzira sa kojeg uređaja se sadržaj gleda”, rekla je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing, strategiju i komunikacije. „Želje i potrebe korisnika direktno menjaju TV i medijsku industriju i da se stari formati i biznis modeli moraju menjati, ukoliko kompanije žele da ostanu konkurentne na tržištu“.

Izvor: http://pcpress.rs/sve-vise-gledamo-video-sadrzaj-ali-na-drugaciji-nacin/

EnglishSerbian