Izgled radnog stola

Američka kompanija Adecco nedavno je objavila rezultate istraživanja koji pokazuju da zaposleni sude o svojim kolegama na osnovu izgleda njihovog radnog stola. Od 1.015 ispitanika, 42 odsto njih je izjavilo da imaju loše mišljenje o neurednim kolegama, dok 73 odsto njih smatra da su čistunci produktivniji.

Ispitanici su bili u pravu – celokupan dizajn enterijera se bazira na stvaranju određene atmosfere u prostoru. Čist i uredan prostor kreira atmosferu mira, stablinosti i pomaže ljudima da se fokusiraju na ono što rade.

Džej Čijat, osnivač uticajne marketinške agencije Chiat/Day, koja je lansirala čuvenu “1984” reklamu za kompaniju Apple, pokušao je tokom devedesetih godina prošlog veka da populariše virtuelno radno mesto. On je svojim radnicima oduzeo utvrđeni radni prostor, opremio ih mobilnim telefonima i PowerBook-ovima i pretvorio ih u radoznale nomade, koji nisu smeli da se vežu za određeni radni prostor ili radni sto. Projekat je, međutim, propao, jer se pokazalo da je zaposlenima ipak bilo neophodno da se “ugnezde” (en nesting), kako bi bili produktivni.

Gneždenje, ipak, ne podrazumeva da vaš radni prostor privatizujete, već da ga organizujete na način koji vas podstiče na rad i uspeh.

Ne samo što će vam pomoći da budete produktivniji, uređeno radno mesto govoriće mnogo o vašoj ličnosti. Ako vas kolege iz kancelarije vide u negativnom svetlu, verovatno će takav imidž uživati i u očima nadređenih.

Kao što na posao dolazite uredno i pristojno obučeni, znajući da to govori o vašoj ličnosti, potrudite se da radni sto “govori” vama u prilog.

Sklonite sve nepotrebne stvari sa površine stola

Predmete i dokumente koje ne koristite svakodnevno odložite u fioke, na police ili na bilo koje drugo utvrđeno mesto. Časopisi, knjige, fotografije članova porodice i kućnih ljubimaca, kao i religijski predmeti i bilo šta što odvlači pažnju nemaju šta da traže na radnom stolu. Ostavićete utisak da biste radije bili na nekom drugom mestu.

Ako vas zanima tema Organizacija radnog mesta kliknite na link.

Stavite sve potrebne stvari na sto

Rokovnik, olovke, čaša vode i kancelarijski telefon se ubrajaju u njih. Sva poslovna dokumentacija, neophodna za obavljanje nekog posla, bi trebalo da vam bude na dohvat ruke pre nego što počnete da radite.

Grupišite sve papire na jednu gomilu

Trudite se da, sem rokovnika, nemate papirne dokumente na stolu. Ako su oni ipak neophodni, stavite ih na istu gomilu, kako bi zauzimali što manje prostora.

Sve nepotrebno bacajte odmah u kantu za otpatke

Ako procenite da vam određeni predmet ili dokument nije više potreban, odložite ga momentalno u kantu za otpatke. To je jednostavnije nego da na određeno vreme sprovodite veliku čistku, koja vam može oduzeti i po nekoliko dragocenih sati.

Nikad nemojte jesti iznad radnog stola

Čak i ako se hrana koju konzumirate ne topi i ne mrvi, izbegavajte da vam radni sto bude ujedno i trpezarijski. Odvojite desetak minuta da ručate u prostoriju predviđenoj za tu nameru i tako učinite uslugu i sebi i kolegama u kancelariji.

Sto nije samo njegova površina

Vodite računa i o onim delovima radnog stola koji nisu na prvi pogled vidljivi kao što su fioke i pregrade. Možda ih kolege ne vide, ali njiihovo lako pretraživanje su važni za efikasno obavljanje posla.

Proverite kakav vam sistem arhiviranja dokumentacije

Ako isuviše vremena posvećujete sređivanju radnog stola, zapitajte se da li fizička dokumenta odlažete po doslednom principu. Trudite se da što više dokumenata više digitalizujete. Uštedećete prostor i zaštiti životnu sredinu.

Ako vam zanima tema Arhiviranje dokumentacije kliknite na link.

Pre nego što krenete kući, uredite sto

Ne odlazite sa posla dok ne budete zadovoljni izgledom stola kakvog ga ostavljate za sobom. Ne zaboravite da u većini kompanija osoba koja se bavi spremanjem ne sme da dira predmete na stolu već samo da čisti između njih. Što veći nered ostavite na stolu, to će manja površina biti očišćena.

Kako još može da se postigne uredan izgled radnog stola – predlažete li Vi nešto?

Leave a Reply

EnglishSerbian