Doneli ste odluku da napustite kompaniju u kojoj radite. Bilo da ste vi ili vaša kompanija nezadovoljni saradnjom, budućnost bez vaše međusobne saradnje će biti bolja i za obe strane.

Preostalo Vam je još “samo” da podnesete ostavku i da se oprostite sa kolegama. Proces koji sledi, kao rezultat davanja otkaza, često je teži od donošenja same odluke o tom činu.

Kada konačno saopštite poslodavcu da više nećete raditi u kompaniji, to ne znači da sa radošću možete napustiti posao istog trenutka: sledi Vam otkazni rok koji je definisan ugovorom o radu i zakonom, i koji može biti neprijatniji od perioda kada ste redovno radili.

Kao što ste se profesionalno odnosili dok ste radili u kompaniji, i sam čin otkaza morate izvesti na promišljen način, koji neće ugroziti Vašu dalju karijeru niti uspostavljene kontakte.

Ne razmišljate naglas o otkazu

Zadržite odluku o napuštanju radnog mesta samo za sebe, sve do trenutka kad ćete je saopštiti poslodavcu. Koliko god Vam se činilo da ste bliski sa kolegama, otkaz se tiče samo Vas i Vašeg šefa, koji treba prvi da sazna za njega.

Dajte otkaz uljudno, učtivo i samouvereno

Jedan od razloga zašto ljudi ostaju na radnom mestu koje ih ne zadovoljava je zbog neprijatnosti samog čina davanja otkaza. Pripremite se za ostavku, sa vizijom šta ćete i kako reći. Ako lično podnosite ostavku, saopštite vašu odluku jasno, nedvosmisleno, direktno, učtivo. Budite spremni za razgovor. Dok vaša odluka može iznenaditi šefa, vi morate biti dosledni i prisebni. Nemojte se hvaliti svojim novim poslom, ako je on razlog napuštanja kompanije, ali uverite šefa da ste doneli ispravnu odluku.

O razlozima napuštanja kompanije ne razgovarajte sa vašim šefom kao da vam je bliski prijatelj. Nemojte mnogo govoriti o tome zašto odlazite. Ne budite besni, niti negativni. Istaknite kako vam je bilo zadovoljstvo da radite za kompaniju i kako ste profesionalno napredovali.

Zamolite poslodavca za pismo preporuke, ako smatrate da ste ga zaslužili.

Napišite pismo ostavke

U slučaju da ne dajete otkaz lično, već putem mail-a, napišite pismo ostavke, u kome kratko, jasno, suzdržano i uljudno saopštavate vašu odluku. Ono može biti sledeće forme:

Poštovani/a______________ (oslovite poslodavca prezimenom i ukažite mu poštovanje)

Molim Vas da uvažite ovu poruku kao obaveštenje da napuštam moju poziciju__________ u kompaniji______________, dana______________(navedite datum prestanka radnog odnosa, u skladu sa obaveznim otkaznim rokom).

Razlog zbog kog napuštam kompaniju je_____________(niste dužni da navodite razloge odlaska, ali ako se odlučite da ih ipak objasnite, budite lakonski diplomata)

Zahvaljujem Vam se na saradnji, ukazanom poverenju, šansama i pruženim znanjima. Bila mi je čast da radim za Vas. Želim Vama i kompaniji veliki uspeh u budućnosti.

Voljan/a sam da Vam preporučim svoju zamenu ili da pomognem u obuci novozaposlenog.

Sa poštovanjem,________________(vaše ime i prezime)

Čak i kada lično dajete otkaz, ponesite sa sobom pismo ostavke i uručite je poslodavcu.

Nakon što se zvanično raskinuli saradnju sa kompanijom, preporučuje se da obavestite vaše kolege i spoljne saradnike putem mail-a sledeće forme:

Dragi/a____________(ime kolege ili saradnika)

Želim lično da te obavestim da napuštam poziciju______________ u kompaniji___________. Uživao/la sam u saradnji sa tobom. Zahvaljujem ti se na podršci i ohrabrenju koje si mi pružao/la dok smo radili zajedno. Nedostajaće će mi naši svakodnevni razgovori i zajednički rad.

Biću ti zahvalan/a ako želiš i u budućnosti da me podržavaš u razvoju karijere.

Ostanimo u kontaktu. Možemo komunicirati putem mail adrese__________________, na mreži Linkedln___________ ili na telefonski broj________________.

Srdačni pozdrav,____________________(vaše ime)

Ispoštujte otkazni rok

Zakon predviđa da otkazni rok, odnosno vremenski period između podnošenja ostavke i napuštanja radnog mesta, traje mesec dana. Pokušajte da završite sve tekuće obaveze. Ne započinjite dugoročne radne zadatke. Pripremite radno mesto za vašu zamenu. Ponudite se da obučite i uputite kolegu koji dolazi posle vas u njegova zaduženja.

Ne zaboravite da vratite imovinu kompanije koju ste koristili kao zaposleni. Pod imovinom spada i sva elektronska i druga dokumentacija koju ste kreirali odnosno koristili tokom rada. Ne brišite fajlove iza sebe. Sve to pripada vašem poslodavcu.

Izlazni intervju

Skoro 90 osto američkih kompanija radi izlazni intervju sa zaposlenim koji je dao otkaz, kako bi saznale razloge odlaska, nedostatke radnog mesta, okoline i atmosfere, kao i poslovne ponude konkurencije. Nezaobilazna pitanja u intervjuu su:

  •         Koji faktori su doprineli vašoj odluci da napustite kompaniju?
  •         Koji faktori su bili najvažniji prilkom izbora vašeg novog posla?
  •         Šta menadžment radi dobro, a šta loše?
  •         Da li ste imali dovoljno podrške prilikom obavljanja posla?
  •         Šta ste najviše dopadalo, a šta najmanje u vezi sa vašom kompanijom?
  •         Po vašem mišljenju, kako se kompanija odnosi prema svojim zaposlenima? Kako se može uvećati produktivnost i moral?
  •         Da li postoji način da kompanija unapredi svoje poslovanje?

Iako je odgovaranje na izlazni intervju dobrovoljno, preporučuje se da ga uradite, jer menadžment može usvojiti kritike i omogućiti vašim bivšim kolegama prijatniji rad.

Ostanite sa svima u dobrim odnosima

Pokušajte da održite korektan odnos sa Vvšim bivšim poslodavcem i kolegama, jer su oni vaši poslovni kontakti i reference na koje se u budućnosti možete pozvati.

Ponašajte se tako da budete sigurni da ćete ostati u dobrim odnosima sa bivšim kolegama i nadređenima, pošto postoji mogućnost da predstavnici vaše nove kompanije od njih traže mišljenje o vama kao kandidatu za novi posao. Svakako da će vas, ako ostavite iza sebe loš utisak ugroziti poziciju kod svih novih poslodavaca.

Ne zaboravite, najbolja karijera se odvija na jedinstvenoj putanji, bez prekida i stvari se nadovezuju jedna na drugu.

Leave a Reply

EnglishSerbian