Najbolje ponude onlajn tutoring usluga

Pored kurseva i diploma koje pojedinac može da dobije putem pohađana onlajn obrazovanja, učenici svih uzrasta sve češće koriste i mogućnost onlajn časova u kojima im tutor pomaže da razumeju probleme sa kojima se susreću pri učenju različitih sadržaja. Pomoć može varirati od kratke pomoći oko domaćih zadataka, pa sve do nekoliko sati ozbiljnih individualnih konsultacija. Prednosti ovog načina rada su višestruke, a samim tim raste i ponuda onlajn tutoring servisa na tržištu. U cilju sagledavanja ponude ovog tipa usluge, predstavićemo neke od uspešnih onlajn tutoring servisa trenutno u svetu i načina na koji funkcionišu.

Tutor.com kompanija nudi stalnu, 24/7 pomoć u učenju i to na zahtev polaznika, iz oblasti matematike, prirodnih nauka, engleskog ili društvenih nauka. Plaćanje se vrši prema potrošenim minutima, a novac se oduzima od mesečne pretplate. Naročito je korisno to što ne postoji minimalno vremensko ograničenje koliko sesija mora da traje. Cena ovih usluga iznosi oko 35 dolara po satu. Tutori su uglavnom nastavnici, diplomirani studenti ili apsolventi koji su državljani Sjedinjenih Američkih Država, a usluge se nude na engleskom, španskom i vijetnamskom jeziku. Radi sigurnosti tutori i učenici koriste samo vlastita imena.

Tutor.com nudi i besplatne usluge dostupne široj javnosti putem biblioteka u školama u kojima je postignut dogovor. Termini kada se pomaže oko domaćih zadataka u biblioteci obično su od 14 do 22 časa. Klijenti koji plaćaju imaju niz dodatnih usluge : audio-komuniciranje sa tutorom, kao i mogućnost da sačuvaju transkripte sesija, da odaberu omiljene tutore, izbor vremena za podučavanje prema vlastitim potrebama i mnoge druge. Takođe, korisnici sa pretplatom ne moraju da unapred biraju predmete, već shodno potrebama i javljanju problema mogu uzeti tutora iz bilo koje od ponuđenih oblasti za uplaćeni novac. Ovo je naročito pogodno za roditelje, u slučaju kada ne znaju koji sadržaji mogu biti problematični za dete u toku školovanja.

Homeworkhelp.com je jedan od popularnijih servisa koji je usmeren na pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola. Postoje različite varijante pretplata, a jedna od njih je i na mesečnom nivou, po ceni od 115 dolara. Ono što je karakteristično za ovaj servis je da nudi i mnoge pomoćne usluge, kao što su veliki broj pratećih testova, kratkih lekcija u pisanoj ili video formi i veliki broj animacija, po kojima su posebno poznati, jer predstavljaju interesantan način da se motivišu učenici za učenje sadržaja, koji im inače predstavljaju problem. Takođe, ovaj servis nudi i posebne pogodnosti za škole koje žele da omoguće dostupnu pomoć svojim učenicima u bibliotekama. Tutori su državljani Sjedinjenih Američkih Država.

Growing Stars nudi usluge po ceni od 15 dolara, dok je cena 20 dolara po satu za višu matematiku i programske jezike. Sesije se striktno zakazuju i traju po sat vremena. Growing Stars nudi i zakazivanje besplatnih konsultacija, kao i vraćanje novca posle dve nedelje, ukoliko niste zadovoljni. Niža cena se objašnjava time što su tutori uglavnom stručnjaci iz Indije. Reč je o visokokvalifikovanim predavačima, jedini problem može biti njihov akcenat. Glavna prednost je ta što se prave individualni planovi obuke za svakog korisnika. Takođe, tutor se raspituje o učenikovim materijalima za učenje kako bi pratio njegov rad u školi, ili na fakultetu. Učeniku su za nastavu potrebni softver koji može da sedaunlouduje, slušalice i poseban tablet koji olakšava pisanje na zajedničkoj beloj tabli.

Steps je još jedna kompanija koja je smeštena u Indiji sa celodnevnim radnim vremenom, mada je sesiju koja traje 45 minuta potrebno ranije zakazati. Moguće je opredeliti se za jednog tutora, a svakog učenika prati i koordinator, koji obaveštava roditelje o napretku. Tako da, čak i u slučajevima kada dolazi do promene tutora, učenik nastavlja da bude praćen od strane istog koordinatora, što omogućava dobar uvid u njegov razvoj i napredak.

TutorVista nudi takozvane neograničene sesije u trajanju od nedelju dana, po ceni od samo 35 dolara. Moguć je rad i po principu zakazivanja i po principu zahteva. Dakle, moguće je i korišćenje instant sesije, za studente koji već imaju svoje naloge i koji žele pomoć bez prethodnog zakazivanja. Ipak, pristup nije baš u potpunosti neograničen. U jednom rasporedu imate maksimalno pet 35-ominutnih sesija, a kompanija zadržava pravo daljeg ograničavanja vremena i dana kada možete raspoređivati svoje sesije. Najveća mana ove kompanije je loš marketing, jer u probnoj sesiji više pokušavaju da vas ubede da se odlučite za korišćenje njihovih usluga, nego što vam prezentuju sam način rada, ako se ovo izuzme njihove usluge su korektne i tutori su adekvatno kvalifikovani, tako da predstavljaju dobar izbor po solidnoj ceni.

Veoma slične usluge nudi i TutorNext s tim da Vista ima veće mogućnosti što se tiče pomoći i podrške, koja je obezbeđena i putem opcija kao što su FAQ, blog, čet, mejl, telefon i saveti.

Kao što vidimo iz navedenog, potražnja je velika, pa samim tim i konkurencija. Različiti tutoring servisi se trude da što više izađu u susret različitim obrazovnim potrebama korisnika, pa je potrebno dobro proceniti vlastite potrebe, kao i odnos između cene i kvaliteta pri izboru.

EnglishSerbian