Tehnologija kao temelj modernog bogatstva: Osvrt na knjigu „Zero to One”

„Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future” je knjiga koja je prvi put objavljena 2014. godine. Piter Til (Peter Thiel), suosnivač PayPala i prvi spoljni investitor u Facebooku, zajedno sa Blejkom Mastersom (Blake Masters) u ovoj knjizi razmatra kako stvarati jedinstvene i inovativne kompanije koje kreiraju nove vrednosti, umesto da kopiraju postojeće ideje.

U današnjem svetu gde je tehnologija postala neizbežan deo naših života od ključnog je značaja razumeti njenu ulogu i njen potencijal. Kroz svoju knjigu „Zero to One” Til nam pruža detaljan uvid u „tehnološki pejzaž današnjice.

Imajući u vidu da je tehnologija primarni pokretač napretka i bogatstva, Til smatra da ona predstavlja osnovni mehanizam koji pokreće savremeno društvo i ekonomiju. Prema njegovom mišljenju, tehnološki napredak je ključan za kreiranje novih vrednosti i bogatstva, dok globalizacija, koja je takođe važna, predstavlja širenje već poznatih ideja.

Tehnološki napredak vs. globalizacija – Kroz svoju filozofiju od „nule do jedan” Til ističe razliku između kreiranja potpuno novih ideja (tehnološki napredak) i širenja postojećih ideja na širem geografskom području (globalizacija). Kako ističe, prava vrednost leži u tehnološkom napretku.

Moć monopola – Jedna od kontroverznijih teza u knjizi je Tilova ideja o tehnološkim monopolima. Za razliku od tradicionalnog shvatanja, Til vidi tehnološke monopole kao pozitivnu pojavu. Tvrdi da su oni često rezultat revolucionarnih inovacija i da mogu pružiti ogromne beneficije društvu.

Budućnost tehnologije – Dok Til priznaje doprinos informacionih tehnologija globalnom ekonomskom rastu, ujedno ističe i potrebu za inovacijama u drugim sektorima. Smatra da je za održiv ekonomski rast neophodno inovirati i u oblastima poput medicine, energetike i transporta.

Tehnologija kao osnovni pokretač – Til ponosno ističe da je tehnologija ključni faktor koji je omogućio stvaranje najbogatijeg društva u istoriji. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama kreirana su potpuno nova tržišta i proizvodi, što je rezultiralo ekonomskim rastom i poboljšanjem životnog standarda širom sveta.

Sumirajući prethodno navedeno, knjiga „Zero to One” nam pruža dragocenu perspektivu kada je reč o ulozi tehnologije u savremenom društvu i njenom potencijalu za budućnost. Tilova vizija sveta tehnologije je inspiracija za sve one koji žele da razumeju budućnost i da utiču na njeno oblikovanje.

Referenca:

Thiel, P., & Masters, B. (2014). Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future. Crown Business.

EnglishSerbian