ArchKIDecture Creativity Lab: Kreativno razvijanje STEAM veština kod učenika kroz arhitekturu

Deca poseduju izuzetnu viziju, maštu i ideje, ali je vrlo važno da nauče kako da im dodaju formu. Kombinacija igre i pažljivo usmerenog rada, u uslovima saradnje i kreativne slobode, daje deci sigurnost i inspiraciju koji su im potrebni za istraživanje prostora, puštanje mašti na volju i istovremeno sticanje iskustava koja im pomažu u povezivanju teorije sa praksom.

Design Thinking čini jedinstven proces učenja koji kroz saradnju i problem solving stvara okvir za identifikovanje izazova, prikupljanje informacija, obradu ideja i testiranje potencijalnih rešenja. Ovaj stvarno drugačiji oblik učenja implementiran je u okviru obrazovnih ustanova LINK edu Alliance, pre svega za obrazovanje najmlađih u Savremenoj osnovnoj školi i koristi se za dostizanje najviših obrazovnih standarda.

Kao deo Design Thinking pristupa ističu se i arhitektonski kursevi za decu koji koriste arhitekturu i dizajn i njihov holistički pristup da integrišu različite STEAM predmete i podrže razvoj različitih veština i kompetencija kod dece.

Učenje u arhitektonskim radionicama – spoj igre i mašte

Učenje u radionicama odvija se kroz igru koja pomaže deci da aktiviraju svoju maštu i koriste svoju urođenu spontanost, jer je igra prirodan način na koji otkrivaju svet. Stoga, ove radionice nisu isključivo za decu koja u budućnosti žele postati arhitekte.

Kroz arhitektonske radionice deca uče o:

  • oblicima,
  • strukturi,
  • ritmu,
  • hijerarhiji,
  • statici,
  • boji i
  • razvijanju ideja o okruženju kroz vežbu i istraživanje prostornih odnosa.

Radionice služe da deca prihvate prirodnu kreativnost koja postoji kod svih i ne dopuste da se ona izgubi odrastanjem, tako da postaju kreativniji, autonomniji i odgovorniji kada odrastu, bez obzira na profesiju koju slede.

Igraj – stvaraj – pobedi!

MOTO „Igraj – stvaraj – pobedi!” ističe razigrani pristup u aktivnom učenju i naglašava kreativnost, maštu i druge važne veštine 21. veka potrebne u budućnosti, kao i značaj pozitivnih povratnih informacija i motivacije u procesu učenja. Arhitektonski obrazovni program osmišljen je tako da će svi učenici uspeti da primene nove veštine i znanja i nauče nešto novo uz uzbudljive emocije.

  1. IGRAJ: Najprirodniji način učenja, istraživanje novih predmeta i stvaranje rešenja. Deca najbolje uče dok se igraju: sve informacije, znanja i veštine apsorbovaće se prirodnim putem i efikasno.
  2. STVARAJ: Stvaranje višestrukih rešenja za problem iz različitih uglova, različitih pravaca i različitih materijala. Promovišu se inovacije i nove ideje i podstiču različita rešenja umesto da se daju gotovi ispravni odgovori.
  3. POBEDI: Projekti su osmišljeni na način koji podstiče dečji osećaj uspeha. Ova pozitivna stimulacija pomoći će im da se ovih veština i znanja sećaju čitavog života. U ohrabrujućem okruženju učenici se usuđuju i rizikovati, što je ključno za nove inovacije.

Koji modeli kreativnog učenja postoje?

Arhitektonsko obrazovanje deci i mladima daje vrstu znanja i šire razumevanje koji im omogućavaju preuzimanje odgovornosti i učešće u donošenju odluka i izgradnji našeg budućeg okruženja. Četiri modela kreativnog učenja (princip „4P”) su:

  • Projekat (Project) – Deca najbolje uče kada aktivno rade na značajnim projektima, tada generišu nove ideje, dizajniraju prototipe, iterativno dorađuju.
  • Vršnjačko učenje (Peers) – Učenje cveta kao društvena aktivnost s decom koja dele ideje, sarađuju na projektima i nadovezuju se na međusobno delo.
  • Strast (Passion) – Kada deca rade na projektima do kojih im je stalo, rade duže i više, ustraju u izazovima i u tom procesu više nauče.
  • Igra (Play) – Učenje uključuje eksperimentisanje kroz igru, isprobavanje novih stvari, petljanje s materijalima, ispitivanje granica, rizikovanje, ponavljanje iznova i iznova.

STEAM znanja i veštine za 21. vek

Deca tokom ovakvog procesa učenja stiču raznovrsna znanja i veštine. Kroz sticanje znanja iz prirodnih i društvenih nauka arhitektura nudi beskrajne mogućnosti za STEAM obrazovanje holističkim ispreplitanjem nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike.

Kada je u pitanju ekologija, arhitektonski kursevi pomažu deci da razviju lična mišljenja o izgrađenom okruženju kroz izučavanje i istraživanje života oko sebe. Deca uče da razumeju odnose između izgrađenog okruženja i prirode ili izgrađenog okruženja i ljudi/društva. Kroz radionice ona uče kako da „vide” okolinu baš onako kako ih učimo da „vide” kako grupe slova čine reči i rečenice koje imaju značenje.

U svetu koji je okrenut tehnologiji od izuzetne je važnosti da deca nauče kako da reše tehnološki problem, kako da usklade manuelne i motoričke veštine i da kroz crtež, izraz i igru nauče više o sebi i svetu oko sebe.

Izvori:

EnglishSerbian