Najbolji od najboljih – ko su budući studenti i studentkinje Harvarda?

Dve hiljade i trideset dvoje mladića i devojaka, koji su aplicirali za studiranje na Harvardu, dobilo je pismo da je njihova prijava usvojena. Broj upisanih studenata čini  manje od šest odsto prijavljenih srednjoškolaca koji su pokušali da nastave svoje školovanje na ovom prestižnom univerzitetu, koji je osnovan u 17. veku.

Kako tvrdi direktor za odobrenje prijava Merlin MekGrat, lični kvaliteti i karakter aplikanta bili su centralni u donošenju svake pojedinačne odluke.

Ovogodišnji kandidati se u slobodnom vremenu posvećuju muzici i ostalim izvođačkim umetnostima (41 odsto), političkim aktivnostima i đačkom parlamentu (35 odsto), društvenom radu (21 odsto) i pisanju i novinarstvu (20 odsto). Čak 3.800 prijavljenih kandidata bili su najbolji učenici u svom razredu.

Više od 44 odsto budućih studenata čine priradnici manjinskih zajednica u SAD-u: 20.7 odsto su Amerikanci azijatskog porekla, 11.2 odsto su rođeni u Latinskoj Americi, 10.2 odsto su Afroamerikanci, 1.7 odsto su Indijanci, dok 0.5 odsto generacije činiće mladići i devojke sa Havaja.

Odobrenih aplikanata (53 odsto) je nešto više nego odobrenih aplikantkinja (47 odsto), što se objašnjava manjim odzivom devojaka na konkurs.

Oko 15.000 volontera pomoglo je proces selekcije generacije 2016.

Oko 20 odsto odobrenih aplikanata neće plaćati školarinu. Ostalima će troškovi studiranja zavisiti od prosečnih prihoda njihovih porodica. Studenti mogu nadoknaditi deo školarine tako što će raditi tokom leta u okviru kampusa. Inače, Harvardov budžet namenjen za finansijsku pomoć studentima ove godine iznosiće oko 172 miliona dolara. U odnosu na 2007. godinu, on je uvećan za 78 odsto.

EnglishSerbian