“Pametni” uređaji menjaju obrazovanje

Razvoj informacionalnih tehnologija svakodnevno unapređuje sve oblasti života ujedno menjajući i polje obrazovanja i učenja. Smart telefoni i njihove aplikacije imaju tendenciju da te promene podignu na još viši nivo.

Kompanija Apple je svojim ulaganjima poseban akcenat stavila na obrazovanje mladih, pre svega, aplikacijom iBook. U pitanju je softver za knjige i udžbenike koji korisnicima omogućava da čitaju i prave bogate interaktivne medije za iPad. Preko iBook 2 učenici su u mogućnosti da koriste udžbenike na potpuno nov način jer u sebi imaju razne vizuelne i miltimedijalne pogodnosti, virtuelne kartice, 3d animacije i grafičke prikaze, kao i mogućnost redovnog ažuriranja.

Jedna od želja Steve Jobs-a bila je revoluciju u još jednoj industiriji nakon muzičke, a s obzirom u kom smeru se razvijaju stvari iz Apple-a najvljuju da će mu se možda ispuniti upravo u obrazovnom sektoru.

iBooks Author treba da pomogne pri kreiranju udžbenika te su mu primarna ciljna grupa nastavnici i profesori. Aplikacija uključuje tamplate za pomoć pri kreiranju knjiga, kao i sposobnost prevlačenja slika, videa, ili Word datoteka na stranicu.

iOS, Android i Windows programiranje postale su prosperitetne oblasti koje prate trend porasta interesovanja za smart uređaje. Sve je veći broj onih koji se usavršavaju u profitabilnom sektoru programiranja mobilnih aplikacija jer trka oko kreiranja inovaivnih i što naprednijih aplikacije nikada ne prestaje.

iTunes U aplikacija dodirom prsta omogućava pristup čitavim kursevima sa najprestižnijih svetskih univerziteta. Pruža znanja svima koji su zainteresovani za datu oblast iako se u tom trenutku ne nalaze u učionici. Pored čitanja knjiga, gledanja prezentacija, predavanja i zadataka, studenti dobijaju obaveštenja kako bi u svakom trenutku imali najnovije informacije o predmetu. Profesori mogu brzo i jednostavno kreirati, organizovati i deliti kurseve, testove i dodatni materijal putem alata koji se nalazi na internetu i koristiti sadržaj i linkove sa iTunes U aplikacije, interneta, iBookstore aplikacije ili App Store-a kao deo nastavnog programa.

Sve tri aplikacije, iBooks , iBooks Author i iTunes U, su besplatne. U App Store-u se može pronaći još puno edukativnih aplikacija, namenjih deci, đacima, studentima i svima koji su željni znanja.

Još jedan pokazatelj da je njihova misija potpuna implementacija tablet računara u učionice je i činjenica da, nastavnicima i učenicima, daju popust na iPad i iPad2 uređaje.

Stanje na tržištu trenutno ide u korist Apple kompanije koja je najbliža reorganizaciji obrazovanja i povećanju dostupnosti nastavnog materijala.

S druge strane, imamo uređaje koji podržavaju operativni sistem Android, a zbog nižih cena, sve boljeg kvaliteta i novih, još snažnijih modela imju pretenzije da preuzmu lidersku poziciju u samoj prodaji tableta.
Prema podacima Intrnational Data Corporation (IDC), udeo iPada na tržištu tableta u poslednja tri meseca 2011-te se smanjio sa 61,5 na 54,7 odsto. Rezultat ovakve raspodele dovešće do postepenog porasta dominacije uređaja sa Android operativni sistemom, za koje se predviđa da će 2015. kuluminirati preuzmanjem vodeće pozicije u tablet sektoru.

Iako nema zaokruženu priču kao Apple, otvorenost tehnologija za razvoj aplikacija stvara od Androida i više nego ozbiljnog konkurenta iOS-u, kako generalno tako i na polju obrazovanja.

Besplatna Google Play Books aplikacija omogućava dostupnost omiljenih knjiga u elektronskoj formi, dok brojne edukativne aplikacije omogućavaju deci kreativno svaladavanje matematike, slova, učenje stranih jezika itd.

“PAMETNI”-UREĐAJI-MENJAJU-OBRAZOVANJE-3

TEDx aplikacija je bazirana na TED-u (Technology, Entertainment and Design) – globalnoj organizaciji koja okuplja konferencije sa ciljem širenja “ideja koje vredi širiti” i snimke uspešnih ljudi iz različitih nauka koji u 18 minuta drže svoje inspirativne govore. TEDx, nudi pojedincima ili grupama priliku da organizuju nezavisne konferencije nalik TED-u širom sveta a TEDx aplikacija olakšava pronalaženje ovakvih konferencija svim zainteresovanim.

Prelazak na potpunu upotrebu elektonskih udžbenika još uvek je utopija. Ipak, pohađanje nastave putem live streaming-a, kao uobičajen deo obrazovanja, je bliže nego što mislimo.

Virtuelno prisustvo nastavi preselilo je učionice na bezbroj adresa širom sveta. Ovakav model učenja, koji dosta olakšava usavršavanje zaposlenima i učenicima koji nisu uvek u mogućnosti da prisustvuju predavanjima, zaživeo je i kod nas. Polaznici ITAcademy i BussinesAcademy mogu da prate besplatne seminare Centra za razvoj karijere, ali i redovnu nastavu, uživo preko svojih računara, tableta ili mobilnih uređaja.

EnglishSerbian