Kako roditeljsko angažovanje može da poboljša učeničko postignuće?

Šta je jedna od najvažnijih, nedvosmisleno potvrđenih odrednica akademskog postignuća? Prema podacima velikog broja istraživačkih studija, učestvovanje porodice direktno utiče na postignuće učenika. Učenici dobijaju podršku koja im je neophodna kako bi razvili celoživotnu ljubav prema učenju kada su njihove porodice uključene u njihov svakodnevni školski život.

Ohrabrivanje porodice da učestvuje u obrazovanju deteta je neophodno ako škole žele da osiguraju uspeh svojih učenika. To je jedan od najefikasnijih načina za stvaranje i održavanje pozitivnog okruženja za učenje u kome će svi učenici biti srećni.

Učešće porodice odnosi se na situacije u kojima nastavnici i porodica učenika sarađuju kako bi učenicima pomogli da ostvare svoje akademske ciljeve. To podrazumeva da porodica stavlja obrazovanje svog deteta na prvo mesto i da su nastavnici spremni da slušaju i sarađuju sa roditeljima.

Učešće roditelja se razlikuje od porodičnog angažovanja u školi, koje je fokusirano na učeničko postignuće. Porodično angažovanje u školskim događajima i aktivnostima je primer učešća gde nastavnici porodici mogu da pruže materijale za učenje i informacije o učenikovim ocenama. Osnovni zadatak nastavnika jeste postavljanje nastavnih ciljeva. Oni komuniciraju sa porodicama i starateljima učenika u svojstvu akademskih savetnika koji zastupaju obrazovne interese dece. 

Nastavnici mogu učenicima da pruže smernice, dok porodice najbolje poznaju svoju decu. Kada obe strane udruže gledišta, obrazovno iskustvo se poboljšava. Kada se porodica uključi u obrazovanje deteta, škola i kuća postaju jedan tim.

Prethodne studije su pokazale da ućešće roditelja predviđa akademski i neakademski uspeh dece. Uloga nastavnika je od suštinskog značaja za jačanje angažovanja porodice u školi jer on podstiče porodice da učestvuju u kućnom obrazovanju dece i da uspostave saradnju između porodice i škole. Ovo uglavnom važi za decu školskog uzrasta.

Deca koja dolaze iz porodica usmerenih na obrazovanje imaju veće šanse da:

Pored toga, deca iz takvih porodica manje su sklona:

Istraživači su u pedeset zasebnih studija otkrili snažne veze između roditeljskog angažovanja /učešća i akademskog uspeha učenika.

Što se ranije počne sa ohrabrivanjem porodičnog učešća, to će efekti poboljšanja učeničkog postignuća biti izraženiji. Porodične veze koje se razviju tokom osnovne škole predstavljaju čvrstu osnovu za buduće postignuće i angažovanje učenika. Odeljenja gde su roditelji uključeni u obrazovanje svoje dece postižu bolje rezultate kada deca dobijaju podršku iz kuće. Postoje mnoge prepreke koje sprečavaju porodice da učestvuju u obrazovanju svoje dece. Volontiranje i odlaženje na roditeljske sastanke nije uvek jednostavno zbog rasporeda obaveza i nedostatka prevoza. Porodice se možda neće osećati prihvaćeno u školi ukoliko ne dođe do stvaranja bliskih veza između njih i detetovog nastavnika od samog početka školske godine. 

Kako povećati porodično angažovanje? (Triple Helix Model of Innovation)

Istraživanje roditeljskog angažovanja postalo je jedan od prioriteta istraživanja u prethodne dve decenije, a rezultati istraživanja pokazuju da ono ima pozitivan uticaj na akademsko i neakademsko postignuće učenika.

Na svu sreću, nikada nije kasno postaviti temelje dijaloga između porodice i nastavnika. Međutim, što pre do njega dođe, to će deca biti opremljenija za postizanje svojih akademskih ciljeva.

Kod porodičnog angažovanja ključno je osnažiti porodice i staratelje nudeći im mogućnosti za aktivno učešće u detetovom obrazovanju. Škole moraju da uklone prepreke koje otežavaju porodično angažovanje i da promovišu porodicu kao jedan od najvažnijih glasova u obrazovanju. Na primer, škole mogu da podstiču porodice da se pridruže udruženjima nastavnika i roditelja ili da organizuju virtuelne roditeljske sastanke za one koji ne mogu lično da prisustvuju. 

Porodično angažovanje je dvosmerna ulica gde porodice i nastavnici sarađuju kako bi podržali učenike i podstakli ih na uspeh. Efekti roditeljskog angažovanja na učeničko postignuće su neosporni: učešće porodice povećava verovatnoću da dete završi školu, popravi ocene, upiše fakultet i redovnije pohađa časove.

Da li postoji razlika između angažovanja i učešća?

Iako su ova dva pojma slična, ipak postoji razlika između porodičnog učešća i angažovanja. Učešće se uglavnom odnosi na jednosmerni, unapred definisani pristup odnosu škola/porodica. Na primer, srednja škola može da kaže roditeljima šta treba da urade kako bi pomogli detetu ili da im ponudi spisak aktivnosti i pusti ih da sami odaberu one koje im najviše odgovaraju. Sa druge strane, angažovanje podrazumeva obostranu komunikaciju, odnosno pravu saradnju između škole i porodice. Podsticanje angažovanja podrazumeva ohrabrivanje i pozivanje porodica da učestvuju u projektovanju i donošenju odluka na visokom nivou, ali i da daju svoj doprinos školskoj zajednici.

Roditeljsko angažovanje u elitnim privatnim školama LINK obrazovne alijanse

U elitnim privatnim školama LINK obrazovne alijanse – Savremenoj osnovnoj školi, Savremenoj gimnaziji, International Schoolu i Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS-u, nastavnici razvijaju bliske odnose sa roditeljima, starateljima i porodicama učenika. Program LINK obrazovne alijanse pod nazivom „Roditeljstvom do akademskog uspeha” dizajniran je tako da roditeljima pomogne da učestvuju u obrazovanju i razvoju svoje dece. Program podrazumeva kurseve i radionice za roditelje učenika različitog uzrasta – od predškolskog, preko K–12 obrazovnog sistema, zaključno sa 12. razredom. Ovaj jedinstveni program razvijen je u saradnji LINK obrazovne alijanse sa psiholozima, pedagozima i sociolozima kako bi pomogao deci da postignu akademski uspeh, a njihovim roditeljima da svoju decu podrže na konstruktivan način.

LINK osniva i Akademiju za roditelje, prvu ustanovu takve vrste u ovom delu Evrope. Dostupna tokom cele godine, Akademija za roditelje LINK obrazovne alijanse roditeljima će pomoći da se informišu i uključe u obrazovanje svoje dece. Cilj ovog programa je da obezbedi da sva deca dobiju kvalitetno obrazovanje tako što će njihove roditelje obrazovati o značaju njihove uloge u školskom životu deteta, dodatno zbližiti porodice i roditeljima omogućiti da bolje razumeju svoja prava, obaveze i obrazovne opcije. Pored toga, roditelji čija deca su deo LINK obrazovne alijanse mogu besplatno da pohađaju radionice na Institutu za savremeno obrazovanje. Potrebno je posebno istaći značaj „Pripremnog programa” Savremene osnovne škole. To je program koji decu priprema za upis u osnovnu školu, a roditeljima pomaže da brže savladaju svoju novu ulogu roditelja đaka prvaka.

Akademija za roditelje pruža smernice i podršku svim roditeljima kojima je to potrebno, a ne samo roditeljima dece koja pohađaju naše obrazovne ustanove kroz segment usluga dizajniranih samo za njih (servisi, aktivnosti, radionice, treninzi, kursevi, knjige).

Akademija za roditelje planira organizaciju različitih aktivnosti za sve zainteresovane roditelje – treninge, radionice, podršku pedagoga i sociologa (jer je i roditeljima i učenicima često neophodna podrška, nevezano za školu), savetovališta i godišnje promotivne aktivnosti. 

Literatura

 

  1. How Parental Engagement leads to Student Success. Available at: https://www.waterford.org/education/how-parent-involvment-leads-to-student-success/.
  2. American Psychological Association. „Parent Engagement in Schools” https://www.apa.org/pi/lgbt/programs/safe-supportive/parental-engagement/default.aspx
  3. Grand Rapids Public School District. „What Is Parental Engagement?” https://www.grps.org/parents/parental-engagement
  4. Wairimu, M.J., Macharia, S.M., Muiru, A. „Analysis of Parental Involvement and Self-Esteem on Secondary School Students in Kieni West Sub-County, Nyeri County, Kenya”. Journal of Education and Practice, November 2016, 7, 82–98. Available from https://eric.ed.gov/?id=EJ1115884
  5. Sheldon, S. B., & Jung, S. B. „Parent Involvement and Children’s Academic and Social Development in Elementary School”. 2015, John Hopkins University School of Education.
  6. Hill, N. E., & Tyson, D. F. „Parental involvement in middle school: a meta-analytic assessment of the strategies that promote achievement”. Developmental psychology, 2009, 45(3), 740–763. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782391/
  7. Dearing, E., Kreider, H., Simpkins, S., & Weiss, H. B. „Family involvement in school and low-income children’s literacy performance: Longitudinal associations between and within families”. Journal of Educational Psychology, 2006, 98, 653–664. Available from https://archive.globalfrp.org/family-involvement/publications-resources/family-involvement-in-school-and-low-income-children-s-literacy-performance 
  8. Henderson, A., & Berla, N. „A New Generation of Evidence: The Family Is Critical to Student Achievement.” Washington, DC: Center for Law and Education, 1995, 14–16.
  9. Learning for Justice Staff. „Family and Community Engagement”. https://www.learningforjustice.org/magazine/publications/critical-practices-for-antibias-education/family-and-community-engagement.
  10. Mitsopoulou, A.G.; Pavlatou, E.A. „Factors Associated with the Development of Secondary School. Students’ Interest towards STEM Studies”. Educ. Sci. 2021, 11, 746. Available from: https://www.mdpi.com/2227-7102/11/11/746
  11.  Bele, S.D.; Bodhare, T.N.; Valsangkar, S.; Saraf, A. „An Epidemiological Study of Emotional and Behavioral Disorders among Children in an Urban Slum”. Psychol. Health Med. 2013, 18, 223–232. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22783928/
  12. Christenson, S.; Sheridan, S.M. „Schools and Families: Creating Essential Connections for Learning”. The Guilford school practitioner series; Guilford Press: New York, NY, USA, 2001. Available from https://www.guilford.com/books/Schools-and-Families/Christenson-Sheridan/9781572306547 
EnglishSerbian