Zašto ćete, prema mišljenju Robina Šarme, profitirati više onda kada svom klijentu pružite čak deset puta bolji proizvod ili uslugu?

Pružite klijentima najbolje od sebe kako bi vas oni proporcionalno nagradili.

Većina preduzetnika se ustručava da se prepusti i uloži sebe, što rezultuje njihovom oskudicom. Ne posvećuju se dovoljno sopstvenim organizacijama i mušterijama. Iz tog razloga ljudi nikada ne zavole njih i njihove brendove.

Izvanredni biznismeni su velikodušni zato što znaju da se na tržištu ceni vrednost.

Profit koji ostvarite predstavlja rezultat dragocenosti vašeg proizvoda ili usluge. Znate, tržište nagrađuje angažovanje. Prosečan poslovni akter uglavnom juri za parama. Kako da dam najmanju vrednost za najveću količinu novca? To je pitanje koje ga zaokuplja, ali je istovremeno i recept za kratkotrajnu karijeru. Ukoliko želite da se uzdignete na nivo izuzetnosti, težite da postanete poslovni div, hoćete da suvereno vladate svojom industrijom i da uzdrmate svoju oblast poslovanja, uradite sledeće.

Vodite se geslom koje zovem „Opsesija desetostrukom vrednošću”. Zahvaljujući njemu, mnogi od mojih klijenata su se obogatili. „Opsesija desetostrukom vrednošću” podrazumeva da:

svakog jutra, ili kada stignete u kancelariju, besomučno ispitujete svoj tim ključnu stvar: kako da svojim mušterijama obezbedite desetostuku vrednost u odnosu na ono što očekuju od vas.

Ponavljam, većina preduzetnika zapravo oskudeva. A zašto? Zato što smatraju da nema mnogo novca i resursa. Upravljeni su prema konkurenciji. Njihovo polazište je veliki strah. Poslovni divovi ne uskraćuju druge, već su darežljivi. Na taj način, oni su, dakle, opsednuti desetostrukom vrednošću. Ta ideja je zapravo njihova neprikosnovena filozofija.

Zapitajte se kako da mušterijama isporučite desetostruko dragocenije iskustvo, bilo korišćenjem sajta, bilo putem proizvoda kao takvog. Možda preko korisničke službu. Promenite način razmišljanja. Ako konstantno dajete 10 puta više, šta se naposletku desi? Vaši klijenti više nisu samo to. Oni su tada vatreni sledbenici. Nemate samo biznis već pokret. Još jednom, izazivam vas uz veliku ljubav i poštovanje. Nemojte da se bavite isključivo izgradnjom posla. To radi prosečan preduzetnik. Budite div. Kreirajte pokret!

Prevod: Income Earned is a Result of Value Delivered, Robin Sharma, posećeno 9. 6. 2021.

EnglishSerbian