Kako da pomognemo učenicima da se organizuju u hibridnom modelu školovanja?

Trenutna pandemija virusa COVID-19 stavila je pred ozbiljne izazove sve sektore društva i primorala nas da praktično preko noći prilagodimo svakodnevni život, način rada, proizvodnju i poslovanje funkcionisanju u izuzetno nestabilnim okolnostima. Jedan od sektora koji su posebno pogođeni i suočeni sa značajnim promenama jeste obrazovanje. Novouvedeni hibridni model školovanja jedan je od načina na koje ova važna oblast pokušava da obezbedi učenicima kvalitetno znanje, dok istovremeno čuva bezbednost svakog učesnika nastave.

Šta je zapravo hibridni model školovanja?

Reč je o već poznatom načinu školovanja u kome se jedan deo lekcija održava putem časova u učionicama, dok se ostatak predaje online. U kontekstu trenutne pandemije hibridni sistemi podrazumevaju da, na primer, učenici jedne nedelje dolaze u školu, dok druge uče od kuće online.

Jednostavno rečeno: hibridni model je svaki vid školovanja u kome se časovi održavaju kroz spoj tradicionalne i online nastave, odnosno kombinovano – u učionici i od kuće.

U trenutnoj situaciji ovaj model je zamišljen kao prihvatljiva ravnoteža koja bi trebalo da smanji zdravstvene rizike za sve učesnike nastave, dok istovremeno omogućava učenicima da se obrazuju.

Međutim, hibridni model školovanja donosi svoje izazove i poteškoće koje je potrebno na vreme prevazići. Jedna od njih je u vezi sa sposobnošću učenika da efikasno ispunjavaju svoje obaveze od kuće.

Učenici imaju poteškoća da se organizuju u hibridnom modelu školovanja

Naime, znatan broj učenika nije navikao da se školuje od kuće i stoga se ne snalazi dobro kada nije u jasno strukturiranom okruženju kakvo je škola. Brojni mejlovi, zadaci i obaveštenja pokazuju se kao prevelik teret za njih iz prostog razloga što nisu imali priliku da steknu veštine upravljanja vremenom i obavezama.

Tako se često dešava da u hibridnom modelu mnogi učenici prosto zaborave da završe svoje zadatke ili, kako nisu u školi i nemaju zvono, previše vremena posvete jednom predmetu, dok drugi sasvim zapostavljaju. Ovi problemi javljaju se kada učenici tek započnu sa online načinom školovanja, posebno ako se nikad ranije nisu susreli sa njim, ali postaju izraženiji u hibridnim modelima, gde su učenici primorani da jedan dan ili jedne nedelje idu u školu, a druge pohađaju nastavu online. Tada oni moraju da se prilagode na dva potpuno različita okruženja u kratkom vremenskom razmaku, što može biti zaista teško.

Ovo su sve realni izazovi, a da bi se prevazišli, potrebno je pre svega da učitelji i nastavnici ulože dodatni trud kako bi pomogli svojim učenicima da se bolje organizuju.

Kako nastavnici mogu da pomognu učenicima da budu organizovani i efikasni u hibridnom modelu školovanja?

Svi znaju da su dobra organizacija i upravljanje vremenom veštine koje se uče.

Stručnjaci za obrazovanje su na osnovu iskustva učitelja i nastavnika u realnom radu u hibridnim modelima došli do uverenja da je i u nastavi na daljinu moguće uspostaviti strukturu koja će omogućiti učenicima da budu efikasni i dobro organizovani. Evo šta nastavnici mogu da urade!

POMOZITE UČENICIMA DA USPOSTAVE RUTINU

Nastavnici pre svega mogu da rade na tome da učenici izgrade praktične i funkcionalne veštine koje će im pomoći u ovim nesvakidašnjim vremenima, ali koje će im značiti i jednom kada završe školovanje i počnu da rade.

Kada je reč o učenju na daljinu, pre svega bi trebalo učenicima napraviti kvalitetan online okvir koji će im omogućiti da imaju jasno definisan ritam ispunjavanja obaveza koga će se pridržavati, ali i pomoći im da implementiraju specifične strategije upravljanja i organizovanja vremena.

Uspostavljanje i poštovanje dobre rutine od izuzetnog su značaja za dobro učenje. 

POJEDNOSTAVITI ONLINE UČENJE

Jedan od najboljih načina da se učenicima olakša online školovanje jeste jednostavan pristup materijalima.

Drugim rečima, što manje klikova, više vremena i energije za učenje.

Zbog toga su škole sa razvijenim i efikasnim sistemom za učenje na daljinu (LMS) izuzetno uspešne u online nastavi jer takav sistem omogućava učenicima da sve obavljaju na efikasan i intuitivan način. Dobar LMS zapravo je strukturiran kao online učionica u kojoj učenici tačno znaju kada slušaju časove, a kada rade domaći, imaju direktnu komunikaciju sa učiteljima, nastavnicima i svojim drugarima i tako osećaju da su deo sistema u kome se tačno zna koje su njihove obaveze.

NAPRAVITE UČENICIMA DNEVNI I NEDELJNI KALENDAR OBAVEZA

Kada imaju jasan pregled i uvid u aktivnosti koje ih očekuju, učenici mogu bolje da planiraju svoje vreme i da se osećaju sigurnije.

Zato je dnevni raspored gde učenici mogu da vide šta će se učiti taj dan i koje obaveze treba da završe nešto što bi trebalo da svaki nastavnik pripremi za svoje učenike.

Takođe, nedeljni raspored u kome će učenici moći da vide šta ih sve očekuje u narednih pet dana omogućiće im da se na vreme pripreme za radnu nedelju.

ORGANIZUJTE ZADATKE PO NASTAVNIM JEDINICIMA SA ROKOVIMA ZA PREDAJU

Prilikom slanja zadataka učenici će se najlakše snaći ukoliko oni budu organizovani po nastavnim jedinicama. Takođe, vodite računa da svaki zadatak ima datum do kada ga treba završiti tako da svi zajedno formiraju listu obaveza koju učenik treba da kompletira. Ostali materijali za učenje neka budu posebno odvojeni kako ne bi dolazilo do njihovog preklapanja sa zadacima, što bi obaveze učinilo manje preglednim.

Zahvaljujući jasno označenom sadržaju, grupisanju zadataka po temama i korišćenjem podsetnika za njihovo obavljanje, učenici će sve nastavne materijale imati pred sobom, dobro organizovane, i na jednostavan način će ih pregledati.

Da biste dodatno pomogli svojim učenicima da budu u toku, dobro bi bilo da svaki čas započnete kratkim pregledom dnevnih obaveza koje očekuju učenike, a da ih na kraju časa još jednom podsetite na to šta treba da urade za taj dan.

OBAVEŠTAVAJTE UČENIKE UNAPRED

Hibridni modeli školovanja zaista predstavljaju novu situaciju za učenike jer zahtevaju od njih da mnogo više planiraju i samostalnije upravljaju svojim obavezama. Iskustvo u praksi je pokazalo da je zbog toga najbolje da im zadatke dajete najmanje nedelju dana unapred. Ukoliko učenike očekuje neki izazovan zadatak, trebalo bi da ih nastavnik ohrabri da ga pitaju za pomoć ukoliko budu imali problema prilikom njegove izrade.

UOBLIČITE INFORMACIJE TAKO DA BUDU JASNE I KONCIZNE

Situacija na terenu je pokazala da usled brojnih mejlova i drugih obaveštenja koja dobijaju mnogi učenici zapravo i ne čitaju mejlove, iako je to neophodno kako bi ostali u toku sa obavezama. Upravo zato bi trebalo da nastavnici pišu kratke i jasne mejlove bez mnogo teksta, sa jasno izdvojenim važnim stavkama kako bi učenici što lakše mogli da uoče bitne informacije.

OBAVEŠTAVAJTE REDOVNO PORODICE UČENIKA O NJIHOVIM OBAVEZAMA

Po prirodi stvari, u hibridnom modelu važnu ulogu imaju roditelji. Stoga je dobro da su upućeni u ono što njihovo dete radi i obaveze koje treba da završi kako bi mu pomogli da se organizuje i da se sve obavi na vreme. Nastavnici bi trebalo da jednom nedeljno, najbolje petkom, obaveštavaju roditelje šta je njihovo dete radilo te nedelje i šta ga očekuje naredne. Takođe, potrebno je da svi mejlovi koji se šalju učenicima istovremeno budu poslati i roditeljima kako bi oni sami mogli da podsete svoje dete na ispunjavanje školskih obaveza.

TRAŽITE FEEDBACK OD UČENIKA

Kako bi nastavnici bili sigurni da je okvir koji su uspostavili za svoje učenike odgovarajući, najbolje je da povremeno pitaju njih same putem ankete da li su zadovoljni ili da li bi nešto popravili. Na taj način se pomenute organizacione prakse mogu unaprediti, zahvaljujući čemu nastava postaje efikasnija.

Saveti za učenike kako da se bolje organizuju

Do sada smo govorili o tome šta sve nastavnici mogu da urade da učine hibridni model školovanja efikasnijim i pomognu učenicima da se lakše snađu u ispunjavanju sopstvenih obaveza.

Postoje takođe i neke stvari koje učenici mogu sami da urade kako bi se bolje organizovali.

Kreiranje liste: Štampanje nedeljnog/dnevnog rasporeda i njegovo postavljanje iznad radnog stola odličan je način da učenik ne zaboravi koje sve aktivnosti i obaveze treba da ispuni. Korišćenje markera u boji kojim se obeležavaju urađeni zadaci pomoći će učenicima da učine vidljivim svoj napredak i tako ostanu motivisani.

Redovan pregled mejla: Neophodno je da učenici jedan deo dana odvoje za pregled mejlova kako bi bili sigurni da su u toku sa svim informacijama i da nisu propustili nešto važno.

Priprema materijala: Kod hibridnog modela koji podrazumeva učenje u školi i od kuće dobro je da učenici imaju spreman nastavni materijal za obe situacije i tako na čas, bilo da je u učionici ili online, dođu spremni.

Hibridni model – izazov, ali i prilika

Iako se zbog trenutne pandemije hibridni model školovanja pokazuje kao iznuđeno rešenje, on poseduje mnoge dobre stvari koje bi mogle da budu implementirane i u regularnim uslovima. Pre svega, on pomaže školama da shvate važnost, ali i prednosti nastave na daljinu koja se u dobrim osnovnim i srednjim školama koristi kao dopuna redovnoj nastavi.

Naravno, trenutak zbog kog je uveden hibridni model traži od svih u obrazovanju da brzo reaguju i rešavaju stvari u hodu. Tu su u očiglednoj prednosti škole koje već imaju razvijen sistem za učenje na daljinu. Upravo njihovo iskustvo može pomoći i ostalim akterima u nastavi da se što bolje snađu u novoj situaciji.

LINK edu Alliance je jedan od retkih sistema u ovom delu Evrope i jedini u regionu koji se u potpunosti pokazao spremnim za online nastavu. Zahvaljujući patentiranom sistemu za učenje na daljinu (Distance Learning platforma) koji se u ovim ustanovama koristi i razvija preko 15 godina, škole u okviru LINK edu Alliance pružaju najkvalitetniju online nastavu svojim učenicima. Reč je o jedinstvenoj smart platformi za školovanje na daljinu koja se u potpunosti prilagođava osnovnom, srednjem, visokom i neformalnom obrazovanju, a učenicima pruža mogućnost da uživo ili u arhivi prate predavanja svojih nastavnika, dobijaju obaveštenja o obavezama, rešavaju domaće zadatke i komuniciraju sa nastavnicima i drugim učenicima.

Takođe, LINK DL platforma se kontinuirano unapređuje i obogaćuje najsavremenijim tehnološkim dostignućima poput mašinskog učenja, veštačke inteligencije i blockchain tehnologije i na taj način zaista predstavlja budućnost obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Uspeh sa kojim LINK edu Alliance implementira online učenje i bogato iskustvo koje njihovi profesori, nastavnici i učenici poseduju u tom vidu nastave mogu biti dragoceni kada je reč o implementaciji online učenja u naše obrazovanje u narednom periodu i redovnim okolnostima.

Napokon, hibridni model stavlja učenike u nepoznatu situaciju i pred izazove zahtevajući od njih da se bolje organizuju, da pametnije planiraju i odgovorno upravljaju svojim vremenom. Međutim, on ih na taj način uči vrednim veštinama koje će im biti neophodne za život i rad u 21. veku. 

Upravo zato, iako se hibridni model pokazuje kao izazov, on istovremeno pruža mnoštvo prilika za napredak i rast svih aktera u nastavnom procesu.

Na nama je da ove prilike prihvatimo i iskoristimo.

EnglishSerbian