Šta predstavlja budućnost obrazovanja? Profesori odgovaraju

sta_predstavlja_buducnost_obrazovanjaŠta predstavlja budućnost obrazovanja? Kako će se učiti na drugačiji način? Kako će izgledati škole budućnosti? Pitali smo kreativne nastavnike TED-Eda da sa nama podele svoje ideje. Njihovi odgovori su provokativni, kontradiktorni – i čine odličan način da se započne razgovor na tu temu. „Izaberite sopstvenu avanturu” vam želi dobrodošlicu u budućnost obrazovanja.

U obrazovanju će biti više kreativnosti

„Zato što je to ono što će karijera iziskivati. Obrazovanje neće biti samo prihvatanje i deljenje ideja, već i pronalaženje načina da se te informacije iskoriste u stvarnom svetu.” – Hozefino Rivera Mlađi, nastavnik u Buenos Ajresu, u Argentini.

Učionice će biti velika zborišta znanja

„Tehnološke inovacije kao što su Evernote, Google ili Siri će postati standard i predstavljaće ono što profesori cene i ocenjuju. U suštini, ako možete pitati Siri da vam odgovori na pitanje, onda vam taj odgovor neće oceniti. Umesto toga, učenje će biti zasnovano na projektu.

Kod učenika će se vrednovati veštine kritičkog razmišljanja i rešavanja problema. Književnost i matematika će se i dalje podučavati, ali na drugačiji način. Matematika će se izučavati kao pronalaženje načina za rešavanje problema i začkoljica. U izučavanju književnosti, od učenika će se tražiti da kažu kakav značaj određena priča ima za njih. Umesto testovima, učenici će svoje znanje ispoljavati kroz kreativne projekte.

sta-predstavlja-buducnost-obrazovanja-1Uloga profesora će biti da učenike vodi u onim oblastima gde im kao inovatorima treba podrška. Kako da podstaknete decu da budu inventivna? Pustite ih. Sklonite im se sa puta.” – Nikolas Provencano, nastavnik u Mičigenu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neće biti fizičkih studentskih gradova

„Umesto toga, učenici će se obrazovati u putujućim učionicama, a njihovi studentski gradovi će biti svet oko njih. Učenici će živeti zajedno i koristiti gradske biblioteke i laboratorije da završe projekat. Učenje neće biti ograničeno na školu u materijalnom smislu. Za ovo već postoji model – Minerva škole (Minerva Schools at KGI), kao rizičan poduhvat univerziteta.” – Hjuk Jang, nastavnik u Busanu, u Južnoj Koreji.

Učenici će saznati da ništa nije nemoguće

„Obrazovanje će usaditi ideju da će nešto što je nemoguće sada, biti moguće u budućnosti. Hajde da i to bude deo obrazovanja.” – Kristin Sargsian, nastavnik u Erevanu, u Jermeniji.

sta-predstavlja-buducnost-obrazovanja-2

Obrazovanje će izgledati potpuno drugačije

„Škole će biti multidisciplinarne, usmerene ka društvenoj pravdi. Morate promeniti svet da biste promenili učionicu, a trenutno je razlika između oblasti u kojima žive bogati i onih u kojima žive siromašni ogromna.” – Eduardo Godoj, nastavnik u Sao Paulu, u Brazilu.

Hoće li škole uopšte postojati u 2050. godini?

„Da li je nastava profesija koja izumire? Ukoliko nije, onda će se učionice značajno izmeniti. Ne mislim da će škole postojati u istom obliku kao danas, sa stolicama i stolovima. Umesto toga, nastava će uključivati virtuelnu stvarnost i više perspektiva. Učenici će saznati kako da vode pregovore i razmenjuju ideje.” – Šeron Hadar, nastavnik u Ranani, u Izraelu.

Dokle god postoje radna mesta… Biće i škola

„Iskustvo koje osnovne i srednje škole pružaju učenicima takođe podrazumeva i društvenu infrastrukturu koja omogućava opstanak radničke klase. Do 2050. godine „Svet rada” neće skoro nimalo ličiti na ono što predstavlja danas. Nadajmo se da će ovo biti slučaj i sa školama.

Ukoliko počnemo da pomažemo deci da ustanove svoje prednosti, interesovanja i vrednosti – i zatim posvetimo vreme u školi da ih usmeravamo ka pronalaženju sopstvenog jedinstvenog mesta u svetu za svako dete – mislim da ćemo biti na pravom putu, nevezano za tehnološke inovacije koje budu dostupne u budučnosti.” – Dejvid Mijaširo, upravnik Cajon Valley Union School District školskog okruga u Kaliforniji, u Sjedinjenim Američkim Državama.

sta-predstavlja-buducnost-obrazovanja-3

Dizajn škola će biti okrenut ka bezbednosti

„Zbog pucnjava u školama, postojaće sigurne sobe. Klimatske promene će dovesti do sve češćeg zatvaranja škola zbog ekstremnih vremenskih uslova, pa će shodno tome škole postati središta gde učenici odlaze po potrebi.” – Šenon Brejk, profesor u Kanzasu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz naizmenične promene, dizajn škola se neće mnogo razlikovati

„Učionice se nisu značajno promenile u prethodnih pedeset godina. Čak je i dizajn zvona isti kao što je bio pre pedeset godina.” – Viki Albriton, profesor u Džordžiji, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prevedeno sa:
http://blog.ed.ted.com/2016/02/12/whats-the-future-of-education-teachers-respond/

EnglishSerbian